Apia – zvuk koji se ne zaboravlja

Apia je audio brend u usponu koji je već postao svetski prepoznatljiv u oblasti live audio produkcije

Dok smo se prošlog aprila u Frankfurtu, na Prolight + Sound 2016 – najvećem sajmu audio i rasvetne tehnologije u Evropi – upoznavali sa brojnim brendovima i njihovim proizvodima, pažnju nam je, isprva sasvim nenametljivo, privukao brend Apia. Kada čujete njihove izvrsno izrađene zvučničke kutije, biće vam jasno zašto je to tako.

 Ono što je Apiu brzinom svetlosti lansiralo u sam centar zbivanja audio live produkcije upravo je njihova napredna tehnologija izrade zvučnika za profesionalnu i instalacionu upotrebu. Svaki, i najsitniji, detalj izrađen je pod okriljem ove kompanije, sa posebnom pažnjom na kvalitet izrade i krajnji rezultat.

Jedna od najnovijih vesti iz Apie je saradnja sa Hoze Karerasom, jednim od najpoznatijih tenora u svetu. Njegov audio inženjer Dejvid Barbali, baš kao i mi, nije ostao ravnodušan na ono što je čuo kada se upoznao za njihovim zvučničkim sistemima, na istom događaju u Frankfurtu, samo godinu dana ranije. Naprotiv; Dejvidu se, osim preciznosti reprodukovanog zvuka, najviše dopala mala težina zvučnika i jednostavnost njihove implementacije u kompletan audio sistem.

To je rezultovalo saradnjom sa audio timom Hozea Karerasa na 42. Internacionalnom festivalu „Music Cambris” u Španiji. Tom prilikom je isproban novi audio sistem, ne bez strepnje kako će sve funkcionisati s obzirom da je saradnja tek uspostavljena, a kako je sve izgledalo, najbolje će vam ilustrovati fotografije u nastavku.

Na koncertu je učestvovao orkestar od 58 muzičara, uz 40 pevača i dva glavna vokala – Hozea Karerasa i Sabine Puetolas. Nastupali su pred publikom od 1200 ljudi, okupljenoj u otvorenom zdanju Venue Parc del Pinaret.

Foto: Giulio Cianchini