• Objavljeno

Claypaky na Swarowski Crystal World festivalu svetla

Tokom prošle zime održan je Festival svetla, na kom se našlo nekoliko interesantnih instalacija, čiji deo su bili i Claypaky Mythos 2 i Supersharpy 2 reflektori

Festival svetla, u organizaciji čuvenog proizvođača kristala Swarowski, održan je od 30. januara do 19. februara 2017. Svetski poznati light designer Bjorn Herman tvorac je dve ogromne svetlosne instalacije, podržane od strane 60 Claypaky Mythos 2 i 20 Claypaky Supersharpy 2 reflektora. Festival se održavao u Swarowski Kristallwelten (Kristalni svetovi) parku u Austriji.

Tvorac koncepta ovog projekta je internacionalna kompanija StudioNOW iz Berlina, koja je u saradnji sa Hermanom i nemačkim umetničkim kolektivnom phase7 kreirala zabavni park zvuka i svetla, sa dve kolosalne skulpture koje se sastoje iz pomenutih, nagrađivanih modela proizvođača Claypaky.

„Inspiracija za ovaj projekt došla je od refleksija čuvenog Swarowski kristala, što nam je dalo ideju da kompletno područje Swarowski Crystal World-a transformišemo u jedan veliki osvetljeni kristal,” kaže Soren Bejer, osnivač i umetnički direktor kompanije phase7. „Velike rasvetne skulpture nalazile su se po čitavom parku, ujedinjujući pojedinačne elemente u jedinstveno umetničko delo koje Swarowski Crystal World obasjavaju novim svetlom.”

U ovom umetničkom poduhvatu učestvovalo je 60 Mythos 2 reflektora sa svojim novim i pouzdanim Osram Sirius HRI 440W lampama, što obezbeđuje izvanredne performanse koje su MYTHOS i učinile poznatim širom sveta. Mythos 2 ima unapređen dimming sistem, što ga čini podesnim za upotrebu i u najzahtevnijim okruženjima.

Deo ovog Festivala svetla bila je i instalacija pod nazivom „Fantazija preciznosti”, jedna od četiri najveće na celom događaju, koju je Herman osmislio sa 20 Supersharpy 2 reflektora na krovu i Swarowski Kristallwelten kuli. Spoljne instalacije dizajnirane su kako bi se svetlosne šare sa tornja projektovale na nebo. To je postignuto zahvaljujući intenzivno svetlom snopu Supersharpy 2 reflektora, koji ima raspon od 0 do 4 stepena i veliki 170-mm prečnik prednjeg sočiva, što obezbeđuje stvaranje višeslojnih mreža svetlosti varijabilne svetline, boje i širine. Veoma brze PAN i TILT funkcije ovog uređaja obezbedile su da se svetlosni snopovi kreću brzim i preciznim pokretima.

„Centralni koncept ovog događaja je magija kristala, koja otkriva svoju zavodljivu lepotu tek u međusobnom sadejstvu sa svetlom,” kaže Stefan Iser, direktor D. Swarowski Tourism Services o ovom događaju.

Foto: claypaky.it